2011-es fotók

Utolsó módosítás: 2013-01-03 00:00:00

Wrocław bejárása

Wrocław bejárása

Egy barátomnak köszönhetően 2012. végén lehetőségem volt majdnem 5 napot Lengyelországban azon belül is Wrocław-ban tölteni. Gondoltam megosztom veletek milyen élmények értek arrafelé.

Mivel órákig tudnák összefüggéstelenül témák között ugrálva mesélni próbálom kicsit témák szerint rendezni a látottakat.

Közlekedés

Mikor az ember megérkezik valahova első probléma amellyel szembesül, a hogyan jusson el az állomásról a szállásra. Ugye szóba jöhet a taxi, de ki tudja mennyire akarják az embert lehúzni. Marad a tömegközlekedés. Na de december 26-án este hogy szerezzünk jegyet? Ez itt egyszerűen megoldott, az összes tömegközlekedési eszközön elhelyezett automatákból könnyedén megvehető dombornyomott vagy PayPass kártyákkal. Bérletre is van lehetőség, méghozzá az úgynevezett Urban Card segítségével amit neten lehet igényelni és a város egyik nagy csomópontján át is vehetünk. Erre akár azonnal rá is tölthetünk 7-14-30 napos bérleteket amik nem is annyira pénztárcaszaggató áron jönnek ki. A 7 naposat én HUF kártyával banki váltással 2200 Ft-ért vettem. A tömegközlekedés jól használható, sűrűn járnak, tiszták és egy weboldal segít abban, hogy megtudjuk mivel is kéne hova menni. Emellett én nem találkoztam nagy tömegekkel. A városon belüli tájékozódáshoz én az Androidra készített HuMap alkalmazást használtam amire offline térkép letölthető. Ez tartalmaz nagyon sok mindent, a buszokat, bankok egy részét és sok egyéb üzletet éttermet.

Emberek-közösség

A városba sétálva az emberekből nyugodtság sugárzik, nem éreztem feszültséget. Az emberek udvariasak, bár ezt el is várják az arra tévedőktől. Mivel a városban sok Multi cég tevékenykedik sok odaköltöztetett munkatárssal az emberek már megszokták és elfogadták az idegeneket. Az éjszakai élet nem rossz Magyar szokás szerint hajnali 1kor kezdődik, már este 7-kor élet van. A legkisebb kocsmában is fejfájás mentes csapolt sörök vannak igaz a bolti árhoz képest dupla áron számolják fel, de ez máshol sincs másképp. A sörök erősek, és a pálinka nagy kincs.

A város

Wrocław óvárosi része nagyon szép. Valamiért (erre nem tudtam választ kapni) a városiak imádják a törpéket (amik elvileg gnómok/koboldok …) emiatt pár éve közel 200 törpeszobrot helyeztek el a város különböző pontjain. Szuper turista időeltöltés az összes megkeresése. És hogy ne legyen olyan nehéz ehhez egy törpe térkép is segítségül hívható. Az épületek szépen fel vannak újítva és a templomok is szépek. Fotósoknak érdekesség, hogy a nap sosincs teljesen az ég tetején, mindig szép hosszú árnyékokat rajzol így december végén. A levegő tiszta így nagyon szép árnyékos képeket lehet csinálni, játszani a nappal.

Apró észrevételek

Azért mint nálunk itt is megtalálhatók tipikus tagok, a két ajtós szekrény „mit akarsz itt” fejjel, a helyfoglalós öreg nénik, bár azért jóval kisebb számmal mint Budapesten.
Kártyával szinte minden boltba lehet fizetni, bár az ottani nagy bolthálózatba (Biedronka) mikor bementem lepődtem meg ott ez nem volt lehetséges. Lehet csak én fogtam ki rossz üzletet.
Az apró iszonyat kicsi, és szerintem néha azzal táplálkoznak, mert mindig mindenhol azt kérik, és ha nincs nagyon csúnyán néznek és tovább várnak adj nekik. Szerintem a Krakkói buszpályaudvaron lévő WC-s néni a legnagyobb dealer.
A sörök erősebbek, így érdemes vigyázni velük.
A buszsofőröknek érdemes integetni, mert ha úgy érzik nem akarsz felszállni simán tovább mennek, illetve a buszmegálló tábla nem azt jelzi, hogy ott áll meg a busz, az cc. A megálló felét mutatja.
A gyalogos lámpák elég rövidek sok helyen, erősen sportoltatják vele magukat.
A városba bringával szinte bárhova el lehet jutni, korrekt bringautak vannak.

Remélem tetszett ez a kis összefoglaló és mivel én is fotózom íme egy két kép a városról.

Utolsó módosítás: 2013-01-03 00:00:00Naptár
«   2024    »
«   Június   »
H K Sz Cs P Sz V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Nikon fényképezőgépet használok Képeink többsége a Facebook-on megtekinthető Örök garanciás SanDisk memóriakártyák A képfeldolgozásra Lenovo laptopot használok Közlekedésre használt eszközök